ŠTA JE HRONIČNI PELVIČNI BOL ILI CPPS?

Sindrom hroničnog pelvičnog/karličnog bola(CPPS) kod muškaraca je hronično stanje za koje se procenjuje da 8-12% muškaraca u nekom trenutku života ima karakteristične simptome ovog sindroma. Sindrom pelvičnog bola obično pogađa bol u karlicu, može uključivati bol u donjem delu leđa, nogama, stomaku, penisu (osovina, vrh, uretra i baza), testisu, perineumu i prostati. Takođe, može uključiti i urinarne simptome u vidu povećane učestalosti mokrenja, hitnost, nokturija (potreba za mokrenjem noću), disurija (bolno mokrenje). CPPS se razvija u sklopu hroničnog, nebakterijskog prostatitis (upala u i oko prostate bez prisustva bakterijske infekcije). Simptomi se takođe mogu pogoršati i izazvati problem erektilne disfunkcije, ostavljajući pacijenta sa povećanom osetljivošću u svim gore navedenim oblastima.

FOKUS ŠOKVEJV TERAPIJA I CPPS

Kroz duži vremenski period se lutalo u terapijskom pristupu. Danas, napretkom medicine u terapiji se uspešno primenjuje između ostalog  fokusirana terapija udarnim talasima FSWT - plasiranjem talasa u perinealnoj regiji. Uobičajane su serije od 4 tretmana koje se rade jedanput nedeljno. Terapija može značajno poboljšati simptome karličnog bola i poremećaja mokrenja kod pacijenata sa CPPS, a njegov terapeutski efekat se pripisuje poboljšanju angiogeneze i blokadi nerava bola.

U našoj ambulanti, terapije i preglede kod probema hroničnog pelvičnog bola radi urolog sa urološke klinike Kliničkog centra Srbije, profesor dr sci. med. Aleksandar Vuksanović.