Sindrom hroničnog pelvičnog/karličnog bola kod muškaraca je hronično stanje koje, kao što ime sugeriše, obično pogađa karlicu, ali može uključivati i bol u donjem delu leđa, nogama, stomaku, penisu (osovina, vrh, uretra i baza), testisu, perineumu i prostati. Takođe, može uključiti i urinarne simptome; povećana učestalost mokrenja, hitnost, nokturija (potreba za mokrenjem noću), disurija (bolno mokrenje).

Simptomi se takođe mogu pogoršati i izazvati problem erektilne disfunkcije, ostavljajući pacijenta sa povećanom osetljivošću u svim gore navedenim oblastima.

CPPS se razvija u sklopu hroničnog, nebakterijskog prostatitis (upala u i oko prostate bez prisustva bakterijske infekcije).

Kroz duži vremenski period se lutalo u terapijskom pristupu. Sada, naperetkom medicine danas se u terapiji uspešno primenjuje između ostalog fokusirana terapija udarnim talasima FSWT - plasiranjem talasa u perinealnoj regiji. Uobičajane su serije od 4 tretmana koje se rade jedanput nedeljno.

Terpije i preglede radi urolog sa urološke klinike Kliničkog centra Srbije, profesor dr sci. med. Aleksandar Vuksanović.