ŠTA JE EREKTILNA DISFUNKCIJA?

Erektilna disfunkcija (ED) ili impotencija je zdravstveni, seksualni problem koji pogađa muškarce svih uzrasta. Muškarci pogođeni ED nisu u stanju da razviju ili održe erekciju dovoljnu za seksualni odnos uprkos tome što su seksualno stimulisani. Većina slučajeva ED je vaskularnog porekla.

Neretko se dešava da je problem ED kombinovan sa psihogenom komponentom. Naime, kulturološki je uspostavljeno da je seksualni čin održavanje erekcije čin muškosti i ukoliko taj deo zakaže to negativno utiče na psihološki aspekt muškarca. On počinje da stvara lošu sliku o sebi i njegov kvalitet života se značajno pogoršava. Treba istaći da je seksualno uzbudjenje jedan složen mehanizam koji uključuje mozak, osećanje, hormone, krvni sistem, mišićni i nervni sistem. Ukoliko neke od ovih mehanizama zakaže može doći do problema ED. Kako je ovo kulturološki problem i povezan je sa osećajem muškosti i osećajem stida često se muškarci ne javljaju urolozima da reše ovaj problem.

Ovaj problem možete rešiti u našoj ambulanti, dokazanom metodom, koja se koristi za tretiranje različitih medicinskih stanja više od 30 godina, za koji urolozi koriste termin terapija udarnim talasima niskog intenziteta - fokus šokvejv.

ŠTA JE EREKCIJA, SIMPTOMI I POSLEDICE EREKTILNE DISFUNKCIJE

Erekcija predstavlja ukrućenje muškog polnog organa usled seksualnog nadražaja. Proces se sadrži iz nekoliko faza. Arterije penisa se opuštaju i šire, dolazi do većeg priliva krvi. Kako se one šire i učvršćuju vrše pritisak na vene koje odvode krv, tako da se sve više krvi uvodi u penis, a sve manje izlazi, na taj način penis je sve čvršći, i erekcija je sve jača. Kvalitet erekcije se ogleda u mogućstvu postizanja erekcije, njene jačine i njenog održavanja, tako da oba partnera budu zadovoljna tokom polnog odnosa.

Još o erekciji..

Erekcija je telesna manifestacija seksualne želje koja na kraju dovodi do ejakulacije koja predstavlja vrhunac seksualnog čina kada dolazi do izbacivanja semene tečnosti. Erekcije mogu postojati bez libida, recimo kao što su noćne erekcije ili jutarnje erekcije.

Erekcija počinje fantazijama ili podsticanjem nekih čula (dodira, mirisa, sluha). Nervnim putevima se ti impulsi prenose preko kičmene moždine do penisa, gde se kroz kavernozna tela penis puni krvlju. Dok se sa druge strane se uz pomoć posebnih medijatora zatvaraju ventili za povraćaj krvi u telo tako da je penis pun krvi, što mu osigurava čvrstinu prilikom odnosa.

Problem erektilne disfunkcije je najčešće posledica problema:

 • krvnih sudova i smanjenog dotoka krvi u penis usled povećanih triglicerida,
 • dijabetesa,
 • srčanih oboljenja (faktor rizika za srčane bolesti),
 • povećane telesne težine (nedovoljna fizička aktivnost).

U praksi se do sada pokazalo da problem, osim u starijem životnom dobu, može da zahvati i srednju populaciju gde se prvi simpotmi pojavljuju oko 35. godine zivota. ED može dovesti do pada kvaliteta života, raskida partnerske veze, pada samopouzdanja, anksioznosti, depresije.

Simptomi erektilne disfunkcije mogu uključivati:

 • Probleme sa postizanjem erekcije
 • Probleme sa održavanjem erekcije

Dosadašnji način tretiranja erektilne disfunkcije uključuje farmakološki podsticaj (PDE5 - inhibitori fosfodiesteraze tipa 5), primenu penilnih proteza, vakuum pumpe za penis.

Da bi se za neku osobu moglo reći da ima problem sa ED, on mora da postoji u kontinuitetu tri ili više meseci.

Česta pojava kod muškaraca su rizična, instant rešenja u dobijanju erekcije u vidu tablete i gel kamagre, preparata na crnom tržištu u vidu tzv. turskog ili bahreinskog meda. Ovaj način konzumacije ovih supstanci nosi veliki rizik od nuspojava. Aktivna supstanca, način proizvodnje, čuvanje, način transporta i poreklo njih je upitno i kao takvo se nikako ne preporučuje!

ŠTA JE FSW - FOKUS ŠOKVEJV TERAPIJA?

Fokus udarni talasi se koriste u ortopediji kod bolnih tendinopatija, kalcificirajućih promena i preloma kostiju koji ne zarastu. U urologiji se koriste za dezintegraciju kamena u bubregu, a od 2010. godine i kod problema vaskularne erektilne disfunkcije, hroničnog pelvičnog bola i Pejronijeve bolesti.

Udarni talasi izazivaju različite biološke reakcije koje su rezultat sila smicanja i pritiska koje proizvode. Ovaj mehanizam delovanja se naziva mehanotransdukcija i izaziva sledeće efekte:

 • povećanje permeabilnosti ćelija,
 • stimulacija mikrocirkulacije (krv, limfa),
 • smanjenje nemijeliniziranih nervnih vlakana,
 • oslobađanje azot oksida (što dovodi do vazodilatacije, povećane metaboličke aktivnosti i angiogeneze),
 • antiinflamatorno dejstvo, antibakterijski efekat,
 • oslobađanje hormona rasta (krvni sudovi, epitel, kosti, kolagen, itd.),
 • stimulacija matičnih ćelija,
 • stimulacija neurona.

FOKUS ŠOKVEJV TERAPIJA I EREKTILNA DISFUNKCIJA

Fokus šokvejv terapija kod problema ED je potpuno bezbolan, neinvazivan i nehirurški tretman koji pomaže da se poboljša protok krvi u penis. Svoj pun potencijal ima nakon 6 odrađenih terapija, gde kroz novu mrežu krvnih sudova imate ukupnu bolju snagu i kvalitet erekcije.

Terapije se rade u potpunoj privatnosti u našoj ordinaciji u odgovarajućem terminu koji unapred zakažemo. Tretman se radi jednom nedeljno u 6 uzastopnih nedelja i sam tretman traje između 15 i 20 minuta. Pregled i terapije radi specijalista urologije, profesor doktor Aleksandar Vuksanović, sa urološke klinike Kliničkog centra Srbije.

Za više informacija o terapiji, zakazivanju pregleda, i sva dodatna pitanja možete nas kontaktirati na telefon 0614447544  ili e-mail-om na adresu

U nastavku pogledajte kratak video zapis kako funkcioniše focus shockwave terapija kod problema erektilne disfunkcije.

Više o samoj šokvejv terapiji, načinu delovanja i dodatne odgovore na česta pitanja možete pronaći OVDE.

IIEF-EF (International Index of Erectile Function) upitnik

Ekstrakorporalna terapija udarnim talasima - Focus shockwave

Inovativna terapijska opcija za bolji kvalitet života.

Poštovani,

Ako imate problema sa erektilnom disfunkcijom, niste sami. ED je stanje koje utiče na milione muškaraca širom sveta.
Dobra vest je da danas postoje efikasne opcije lečenja.

Mnogi slučajevi ED su uzrokovani vaskularnim problemima.

Ekstrakorporalna terapija udarnim talasima (ESWT) je relativno nov i inovativan metod lečenja erektilne disfunkcije. Bezbolno, bezbedno terapijsko iskustvo gde mnogi polaznici prijavljuju primetno poboljšanje
njihove sposobnosti da postignu ili održe erekciju u toku početnim nedeljama započetog ciklusa.

Biće nam zadovoljstvo da Vam u nastavku teksta pružimo i približimo sve informacije o delovanju terapije udarnim talasima

Vaš Dijars

Uzroci i terapija

Stanje ED može biti uzrokovano fizičkim ili psihičkim uzrokom. Jedan od glavnih uzroka ED je ograničen protok krvi do penisa – količina krvi u kavernoznim telima nije dovoljna da izazove erekciju. Ova vrsta ED se naziva vaskularna erektilna disfunkcija. Muškarci sa ED se često leče oralno lekovima. Međutim, oni nisu jedini način da leče erektilnu disfunkciju. Sada, jedna od pouzdanih načina lečenja predstavlja ekstrakorporalna terapija udarnim talasima (ESWT).

Šokvejv terapija

Šokvejv terapija se od 2010. godine koristi za lečenje vaskularne erektilne disfunkcije.

Tokom tretmana, talasi se plasiraju na određene anatomske, vaskularne zone penisa.

Terapija udarnim talasima je jednostavna i pre same primene nije potrebna anestezija.

Povećanje dotoka krvi

Udarni talasi stimulišu stvaranje novih krvnih sudovi u kavernoznim telima.

Ovo poboljšava protok krvi u penisu, što može pozitivno uticati na sposobnost postizanja kao i održavanja erekcije.

Predviđeno je da se uradi 6 šokvejv terapija/tretamana koje se rade jedanput nedeljno.
Jedna terapijska sesija obično traje 15 minuta.