Šta je Pejronijeva bolest?

Induratio penis plastica (IPP),  poznata kao Pejronijeva bolest, je stečeno i generalno progresivno stanje penisa. Pejronijeva bolest je stanje koje pogađa oko 4 od 100 muškaraca između 40 i 70 godina. Pejronijeva bolest je uzrokovana fibroznim ožiljnim tkivom koji se nakuplja ispod kože penisa, koji se naziva plak. Plakovi se formiraju duž jedne strane (obično na vrhu).  Mnogi muškarci sa Pejronijevom bolešću i dalje mogu imati seksualne odnose, ali za neke to može biti veoma bolno stanje i izazvati erektilnu disfunkciju. 

Kako se javlja Pejronijeva bolest?

Urolozi nisu sigurni zašto se tačno javlja Pejronijeva bolest. Istraživači veruju da razvoj fibroznih plakova može biti posledica genetike ili traume koja izaziva krvarenje unutar penisa, koje je možda uzrokovano kontaktnim sportovima ili snažnim seksualnim odnosom. Povreda tunica albuginea (tvrdi vlaknasti sloj vezivnog tkiva koji okružuje penis) može dovesti do stvaranja ožiljnog tkiva u ćelijama (fibroze). Ovo ožiljno tkivo zatim formira plak Pejronijeve bolesti.

Induratio Penis Plastica / Pejronijeva bolest

Induratio penis plastica (IPP), poznat kao Pejronijeva bolest, je stečeno i progresivno stanje penisa. Većina muškaraca uočiti prisustvo bolesti kada osete zadebljani čvorov (tzv. plak) ispod kože penisa. Kako stanje napreduje, bol se može javljati u erekciji ili mlohavom penisu. Zakrivljenost penisa u erekciji se takođe javlja, čineći snošaj težak ili čak nemoguć.

Uzroci

Trenutno se pretpostavlja da izvesna stanja, obilne naslage vezivnog tkiva se mogu formirati u elastičnom omotaču kavernoznog tela penisa.

Ova prekomerna akumulacija fibroznog tkiva u ovojnici kavernoznog tela dovodi do stvaranja fibroznih plakova.

Lečenje IPP sa terapijom udarnim talasima

Prilikom lečenja IPP/Pejronijeve bolesti, ekstrakorporalnim udarnim talasima tretiramo nastali plak. U studiji lečenja IPP, udarni talasi su bili aplikovani na mlohavom penisu jednom nedeljno za period od četiri nedelja. To je dovelo do smanjenja zakrivljenosti i bola prilikom erekcije.

Tretman traje oko 15ak minuta. Najčešće se radi četiri tretmana, a od zavisnosti od težine i kako pacijent reaguje, ukupan broj može biti i do šest tretmana koji se rade jedanput nedeljno. Terapije sprovodi profesor urologije, Aleksandar Vuksanović.

Pejronijeva bolest i fokus šokvejv

Terapija udarnim talasima za Pejronijevu bolest je klinički dokazan tretman koji može pomoći u lečenju problema sa erekcijom povezanih sa ovim stanjem, a takođe može pomoći da se trajno razbiju fibrozni plakovi koji uzrokuju savijanje penisa. Kada se leči IPP, tačke postojećeg plaka u penisu se tretiraju fokusiranim udarnim talasima.

U našoj ambulanti, ovaj problem se rešava kroz seriju od 4 tretmana, koje se rade jedanput nedeljno. Pregled i postupak terapije kod Pejronijeve bolesti, radi urolog sa urološke klinike Kliničkog centra Srbije, profesor dr sci. med. Aleksandar Vuksanović.