ŠTA JE PEJRONIJEVA BOLEST?

Induratio penis plastica (IPP),  poznata kao Pejronijeva bolest, je stečeno i generalno progresivno stanje penisa.

Pejronijeva bolest je stanje koje pogađa oko 4 od 100 muškaraca između 40 i 70 godina. Pejronijeva bolest je uzrokovana fibroznim ožiljnim tkivom koji se nakuplja ispod kože penisa, koji se naziva plak. Plakovi se formiraju duž jedne strane (obično na vrhu).  Mnogi muškarci sa Pejronijevom bolešću i dalje mogu imati seksualne odnose, ali za neke to može biti veoma bolno stanje i izazvati erektilnu disfunkciju. Muškarci sa Pejronijevom bolešću doživljavaju bol kada su u erekciji, stid, nedostatak samopouzdanja, probleme sa seksualnim performansama i anksioznost. 

Kako se javlja Pejronijeva bolest?

Urolozi nisu sigurni zašto se tačno javlja Pejronijeva bolest. Istraživači veruju da bi razvoj fibroznih plakova mogao biti posledica genetike ili traume koja izaziva krvarenje unutar penisa, koje je možda uzrokovano kontaktnim sportovima ili snažnim seksualnim odnosom. Povreda tunica albuginea (tvrdi vlaknasti sloj vezivnog tkiva koji okružuje penis) može dovesti do stvaranja ožiljnog tkiva u ćelijama (fibroze). Ovo ožiljno tkivo zatim formira plak Pejronijeve bolesti.

PEJRONIJEVA BOLEST I FOKUS ŠOKVEJV

Terapija udarnim talasima za Pejronijevu bolest je klinički dokazan tretman koji može pomoći u lečenju problema sa erekcijom povezanih sa ovim stanjem, a takođe može pomoći da se trajno razbiju fibrozni plakovi koji uzrokuju savijanje penisa. Kada se leči IPP, tačke postojećeg plaka u penisu se tretiraju fokusiranim udarnim talasima.

U našoj ambulanti, ovaj problem se rešava kroz seriju od 4 tretmana, koje se rade jedanput nedeljno. Pregled i postupak terapije kod Pejronijeve bolesti, radi urolog sa urološke klinike Kliničkog centra Srbije, profesor dr sci. med. Aleksandar Vuksanović.